5. Vinkov pohod Ko se pričnejo daljšati dnevi, se soncu poveča moč in toplejši dnevi dajo slutiti prebujanje narave po zimskem počitku, takrat vinogradniki pripravijo potrebno orodje in pričnejo z zimsko rezjo vinske trte.Po ljudskem izročilu je treba na Vincenčevo to je 22. januarja obrezati prvo trto kot pričetek del v vinogradu v novi sezoni.V ta namen pripravljamo v sodelovanju s planinci Miklavža in drugimi društvi tradicionalni Vinkov pohod od Zg. Dupleka do Vodol in vzorčno rez vinske trte v Protnerjevem vinogradu.Zimska rez trte je najbolj strokovno vinogradnikovo opravilo in predstavlja izhodišče za nov kakovosten vinski letnik. Z rezjo ustvarimo pravilno razmerje med količino, kakovostjo in gospodarnostjo. Vplivamo na trajno ohranjanje ciljnih vzgojnih oblik in določimo pogoje za stalno pridelavo vsakoletnih količin kakovostnega grozdja. Pohod smo opravili v spremenljivih vremenskih razmerah a z mnogo dobre volje. Prvi postanek pri vinogradniku Juriju Sinovcu je dal slutiti prijeten utrip skupine154 pohodnikov. Topel čaj, kava, vino in gospodinjin nasmeh je pregnal nemir hladnega piša vetra. Po okrepčilu smo nadaljevali pot proti Knupleževi domačiji. Napoti smo se ustavili pri zbiratelju starin in pogledali zanimivo zbirko najrazličnejših predmetov. Malici pri Knupležu smo posvetili nekoliko več časa saj so nas pričakale domače dobrote, ki jih ne gre površno odpraviti. Kocbek nas je vodil naprej po slikoviti poti do Vodol. Ko smo se bližali Vodolam nas je dohitela novica, da Protner že čaka s škarjami v vinogradu. Ne samo naš gostitelj, pričakala nas je tudi Mariborska vinska kraljica, muzikanti in moški pevski zbor, ki so popestrili dogodek v vinogradu. Bojan Protner je prijetno in strokovno prikazal rez vinske trte, vinska kraljica pa je povedala o pomenu dogodka v družabnem in strokovnem smislu. Franci Kocbek je evidentiral pohodnike, ki so se razporedili na želene lokacije na malico. Vinogradniki so nadaljevali s pogostitvijo izvajalcev kulturnega programa in prikazali kako so opravili tradicionalno rez trte naši predniki. Seveda ni smela manjkati suha klobasa, ki je nakazovala velikost grozdov na trti. Gospodar pa je zalil trto z lanskim pridelkom vina, da trti nekaj vrne. Med udeleženci se je razvil živahen pogovor o tem in onem energijo in ritem pa je dajala ponudba na mizi. Bilo je lepo in prijetno, to je vredno negovati.